TORT Z RURKAMI WAFLOWYMI
Ten piękny wielobarwny tort przygotowałam jako prezent urodzinowy dla mojej córki. Pierworodnym pomysłem było upieczenie tęczowego biszkopta. Okazało się jednak, że sklep z barwnikami został zamknięty i tak powstał ten kolorowy tort.
Środek jest jednolity i monotonny Stąd też pomysł na kolorową dekoracje i dużo detali na zewnątrz. W końcu jest to tort dla dziecka.
Efekt finalny mnie osobiście zadowolił.
A kiedy zobaczyłam radość na twarzy córki byłam usatysfakcjonowana podwójnie.
Składniki:
BISZKOPT:
5 sztuk jajek w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
3/4 szklanki drobnego cukru
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej.
NASĄCZENIE:
2/3 szklanki (160 ml) mocnej kawy
2/3 szklanki (160 ml) likieru amaretto lub kawowego lub mieszanki obydwu
6 łyżek kakao
KREM MASCARPONE:
6 żółtek
6 łyżek drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
750 g mascarpone
DEKORACJA
3 opakowania rurek waflowych (po 280g)- radzę kupić 4 opakowania, bo rurki bywają pokruszone
1 duże opakowanie m&m'sów lub lentilek
1 pralinka orzechowa
po 1/2 opakowania 4 różnych draży.
Ten piękny wielobarwny tort przygotowałam jako prezent urodzinowy dla mojej córki. Pierworodnym pomysłem było upieczenie tęczowego biszkopta. Okazało się jednak, że sklep z barwnikami został zamknięty i tak powstał ten kolorowy tort.
Środek jest jednolity i monotonny Stąd też pomysł na kolorową dekoracje i dużo detali na zewnątrz. W końcu jest to tort dla dziecka.
Efekt finalny mnie osobiście zadowolił.
A kiedy zobaczyłam radość na twarzy córki byłam usatysfakcjonowana podwójnie.
Składniki:
BISZKOPT:
5 sztuk jajek w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
3/4 szklanki drobnego cukru
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej.
NASĄCZENIE:
2/3 szklanki (160 ml) mocnej kawy
2/3 szklanki (160 ml) likieru amaretto lub kawowego lub mieszanki obydwu
6 łyżek kakao
KREM MASCARPONE:
6 żółtek
6 łyżek drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
750 g mascarpone
DEKORACJA
3 opakowania rurek waflowych (po 280g)- radzę kupić 4 opakowania, bo rurki bywają pokruszone
1 duże opakowanie m&m'sów lub lentilek
1 pralinka orzechowa
po 1/2 opakowania 4 różnych draży.
PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU
Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 C
Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ale tylko jej dno, boków formy niczym nie smarować. Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę, kiedy piana jest już ubita zacząć dodanie cukru łyżka po łyżce ciągle ubijając. Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek jedno po drugim nie przerywając miksowania.
Do niewielkiej miski przesiać dwie mąki, dodać je w dwóch porcjach do masy, delikatnie miksując na najniższych obrotach, choć lepiej jest wymieszać delikatnie szpatułką do połączenie się składników, czynność tę należy wykonywać naprawdę delikatnie, aby piana jak najmniej opadła. Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika, biszkopt piec 30-40 min (opcja górnej i dolnej grzałki) do tzw. suchego patyczka. Formę z ciastem odstawić do lekko uchylonego piekarnika do całkowitego wystygnięcia. Wystudzony biszkopt oddzielić nożem od brzegów formy, a następnie odpiąć obręcz
Biszkopt upieczony w formie o średnicy 25cm przecinam na 3 części.
Krem mascarpone:
W małym garnku zagotować około 2 szklanek wody, odstawić z ognia. Na garnku z parującą wrzącą wodą zawiesić miskę z żółtkami (tak aby dno miski nie dotykało do wody). Do żółtek dodać cukier i ubijać mikserem przez około 8 - 10 minut aż cukier się rozpuści, masa się ociepli i stanie się jasna oraz puszysta. Wówczas zdjąć miskę z pary, odstawić na blat i ubijać masę jeszcze przez około 4 - 5 minut na puszysty krem.
W drugiej misce rozmiksować serek mascarpone (przez około pół minuty). Dodać ubite żółtka i delikatnie, zgrubnie wymieszać łyżką, następnie krótko zmiksować na małych obrotach miksera tylko do połączenia się składników w jednolitą masę.
Masę podzielić na 3 części.
Przełożenie:
Pierwszy blat położyć na paterze, skropić kawą wymieszaną z likierem (na każdy biszkopt przypada po około 10 łyżek nasączenia). Wyłożyć jedną część kremu, przez sitko posypać 2 łyżkami kakao. Położyć drugi biszkopt i znów powtórzyć nasączenie, krem i kakao. Przykryć ostatnim krążkiem, nasączyć, posmarować kremem. Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
Tort umieścić na paterze nieco większej niż jego objętość. Rurkę waflową dociąć na wysokość tortu, tak by 1 cm wystawała nad jego powierzchnię. Pozostałe rurki dociąć do tej samej wysokości. Ustawiać jedna obok drugiej wokół tortu lekko je dociskając. Tak przygotowany tort ścisnąć dookoła obrzeżem większej tortownicy, lub jeśli nie posiadacie, folią aluminiową i wstawić do lodówki. Pozostałą dekorację proponuję zrobić krótko przed podaniem, gdyż kolorowe m&m'sy łatwo puszczają kolor.
Na środku tortu umieścić połówkę pralinki orzechowej. Rurki dociąć do odpowiedniej długości i podzielić nimi tort na 6 równych części. W każdą część wsypać swoje ulubione drażetki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz