Lubicie zupy? Ja szczerze mówiąc niekoniecznie. Na pewno nie te tradycyjne. Co nie znaczy,że nie gotuję takowych :)
Kiedy jednak zupę gotuję, to rzadko kiedy jest to rosół czy pomidorowa. Moi domownicy dziwni jacyś..Nie lubią :) Zupy kremy cieszą się w moim domu popularnością.
Dziś zapraszam na zupę z czerwonej soczewicy, która jest niezwykle sycąca i przy tym smaczna.
SKŁADNIKI:
2 małe cebule, drobno posiekane
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka nasion kolendry
1 łyżeczka kurkumy
pół szklanki czerwonej soczewicy
pół szklanki pomidorowej passaty
trzy szklanki bulionu
sól, pieprz
do podania: brzoskwinia z puszki w plasterkach
WYKONANIE:
1. Na patelni podpraż kmin i kolendrę, aż zaczną wydzielać zapach. Dodaj oliwę, kurkumę i cebulę i podsmażaj przez 3 minuty.
2. Do garnka wrzuć cebulę z przyprawami, dodaj soczewicę, pomidorową passatę, bulion i gotuj około 20 minut, aż soczewica będzie miękka i zacznie się rozpadać. Sprawdź czy warto jeszcze dodać soli lub pieprzu. Podawaj z plastrami brzoskwini i ryżem .
Proste prawda? :) To zapraszam do wypróbowania przepisu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz