piątek, 17 marca 2017

ZIEMNIAKI PO SZWEDZKU

ZIEMNIAKI PO SZWEDZKU




Po prostu lubię ...jeść, gotować..i w kuchni tworzyć.
A pole do popisu jest duże :)
Dziś zapraszam do wspólnej zabawy ziemniakami.
Główny składnik to oczywiście ziemniaki, kartofle, pyry :)
Proponowany przepis jest bardzo prosty, niewyszukany. A danie smakowite :)
 
Ty,jeśli tylko masz ochotę możesz powkładać między plasterki ziemniaka ser, szynkę – cokolwiek przyjdzie Ci do głowy.

Moje ziemniaki są w wersji podstawowej.



SKŁADNIKI:


4 duże (długie) ziemniaki, oliwa z oliwek, masło, sól, 2 ząbki czosnku, pieprz.


WYKONANIE:





Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
Umyj dokładnie ziemniaki. Nie obieraj.
Połóż je na najbardziej płaskiej powierzchni.
Za pomocą ostrego noża i zacznij nacinać ziemniaki tak, jakbyś chciał/a je pokroić w talarki. Ale UWAGA – nie przecinaj ziemniaków do końca. Tylko je natnij. Mniej więcej na 2/3 długości.Natrzyj oliwa i posyp przyprawami.


Włóż ziemniaki do naczynia żaroodpornego i polej je oliwą między plasterkami. Włóż ziemniaki do piekarnika i piecz przez godzinę lub do momentu gdy upieką się na złoty kolor.


Uwielbiam tak podane ziemniaki. Do nich zapiekam w piekarniku pierś kurczaka obłożoną plastrami boczku i posypana żółtym serem...I mnóstwo salaty. No palce lizać-nie ma co się oszukiwać ;)



 
Wszystkim życzę smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz