piątek, 17 marca 2017

ZUPA JARZYNOWA Z BRUKSELKą

ZUPA JARZYNOWA Z BRUKSELKą
Mam dziś dla Was zupę. Z jarzyn i brukselki. Te male kapustki to dla jednych smak dzieciństwa, dla innych niekoniecznie :)
Moi rodzice taką zupę gotowali raczej z gotowych warzyw mrożonych. Była świetna.
Ja będąc w sklepie ostatnio nie mogłam się oprzeć uśmiechającym się do mnie kapuścianym główkom. Gdyż je lubię. Bo tak fajnie chrupią :)



I państwu polecam :)



 
SKŁADNIKI: na 4 porcje:


200 g świeżej brukselki
3 marchewki
4 ziemniaki
1/2 pora
1/2 główki małej kapusty
2 skrzydełka kurczaka (opcjonalnie, gdyż zupa może być wspaniałym daniem wegetariańskim, jeśli jest bez mięsa i nie zabielona śmietaną-można użyć domowej passaty pomidorowej zamiast śmietany, bądź przecieru pomidorowego)
1 cebula
1/2 szklanki śmietany kremówki
2 listki laurowe
5 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
1/2 pęczka koperku lub natki pietruszki do posypania.





PRZYGOTOWANIE:


W dużym garnku zagotować 2,5 litra wody. Włożyć skrzydełka, listki laurowe, pieprz i ziele angielskie. Przykryć i gotować 25 min.
Marchewki, ziemniaki i brukselkę oczyścić i obrać. Marchewki pokroić w plasterki, ziemniaki w kostkę a brukselkę przekroić na pol. Na patelni cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na maśle.
Warzywa włożyć do wywaru, gotować 10 min. Dodać mrożone warzywa i gotować 15 min.
Śmietanę rozpuścić w 1/2 szklanki zupy i wlać do garnka. Zupę zagotować, doprawić do smaku sola i ew. pieprzem. Rozlać na talerze, posypać koprem lub natka pietruszki.










Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz