poniedziałek, 26 grudnia 2016

Bułki pszenne



Ja bułki piekę używając drożdży instant. Zamiast mleka używam wody. Jeśli ktoś używa drożdży świeżych, to proszę pamiętać że 100% świeżych to 40% drożdży instant.
SKŁADNIKI:
-700g mąki pszennej,
-300 ml wody,
-1 łyżeczka soli,
-1 i 1/2 łyżeczki cukru,
-14g drożdży instant,
-1 łyżka stołowa masła.

PRZYGOTOWANIE :

Wszystkie składniki wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 2h do wyrośnięcia ciasta. Posypać blat mąką, ułożyć ciasto, uformować kulki i przełożyć na wysmarowania tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia blachy-zachowujac odstęp 2-3 cm. Odstawić na kolejne 30 minut. Po tym czasie wstawić do nagrzanego na 200°C piekarnika na 30 minut. Ja włączam z termoobiegiem. Bo lubię, kiedy pieczywo mam lekko zrumienione



Po więcej moich przepisów zapraszam na: https://www.facebook.com/sniadanieobiaddeserkolacja/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz