Pierniki:
Składniki (na 30 pierników) :
25 dag masła
50 dag miodu
2 paczki przyprawy do piernika
15 dag cukru
4 jajka
1 kg mąki
torebka (1 dag) proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Masło z miodem roztapiamy w garnuszku, dodajemy przyprawę do pierników. Z 10 dag cukru robimy karmel z odrobiną wody i łączymy z masłem, miodem i przyprawami. Studzimy. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z pozostałym cukrem. Dodajemy wystudzoną masę z karmelem, mieszamy ucierając, stopniowo dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z zarobionym ciastem. Dokładnie mieszamy, posypujemy wierzch mąką i pozostawiamy na noc do stężenia. Następnego dnia wałkujemy ciasto na płaty grubości 1/2 cm i wykrywamy z nich drobne pierniczki za pomocą małych foremek. Układamy na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Pieczemy 15–20 min w temp. 180°C. Dekorujemy wg uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz