Przyprawa do piernika
Do zrobienia przyprawy potrzebujemy przede wszystkim młynek do kawy bądź moździerz, (ale w młynku szybciej). Bierzemy:
– suszoną skórkę z umytej w sodzie, dobrze wyszorowanej i sparzonej wrzątkiem1/2 cytryny + 1/2 pomarańczy (obraną cieniutko ostrym nożykiem lub obieraczką do warzyw, a następnie wysuszoną np. na kaloryferze lub w suszarce do warzyw),
– 2 łyżki zmielonego w młynku do kawy cynamonu,
– 2 łyżeczki mielonego imbiru,
– 2 łyżeczki kardamonu,
– 1 łyżeczka gałki muszkatołowej świeżo startej na drobnej tarce (ew. kupujmy gotową zmieloną),
– 1 łyżeczka zmielonych w młynku do kawy goździków,
– 1/2 łyżeczki zmielonych w młynku ziarenek ziela angielskiego,
– 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu zmielonego w młynku do kawy (jeśli nie macie kolorowego może być sam czarny),
– 1 gwiazdka anyżu.
Wszystko mielimy bardzo dokładnie na drobny proszek w młynku do kawy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz