czwartek, 22 grudnia 2016

Kiełbasa domowej roboty

Smaczna, domowym sposobem zrobiona kiełbasa. Najlepsza



Składniki:

mięso wieprzowe - 1 kg
sól - 15 g
saletra 1,5 g
pieprz czarny - 2 g

ziele angielskie 0,5 g
majeranek 1,5 g
gałka muszkatołowa 0,3 g
czosnek 1/2 - 1 ząbek
oraz
jelita cienkie, wcześniej wyczyszczone

Przygotowanie:


Wybieramy mięso nieścięgniste pół na pół chude i tłuste. Mięso pokroić w drobną kostkę, usuwając błony. Do mięsa dodajemy przesianą sól kuchenną, saletrę oraz rozdrobnione przyprawy - bez czosnku, mieszamy i wyrabiamy i pozostawiamy rozłożone cienką uklepaną warstwą w temp. ok. 15 stopni C na całą dobę. Po tym czasie dodajemy do masy mięsnej roztarty na miazgę czosnek i mieszamy i wyrabiamy dotąd, aż masa stanie się kleista. Masą taką napełniamy ściśle przez maszynkę do kiełbas i kiszek przygotowane jelita, układając kiełbasę w kształt wianków. Wędzenie jest w gorącym dymie w temp. ok.85 stopni C w ciągu 45 min. do 1 godziny. Po uwędzeniu lub upieczeniu kiełbasę studzimy w chłodnym i przewiewnym miejscu.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz