Lukier to dekoracja, która pasuje do wszystkich wypieków: tortów,ciast typu makowiec, ciasteczek czy pączków.
Oto dwa pomysły na lukier:
1. Lukier z użyciem białek - lukier nadaje się do nakładania do szprycy i robienia na wypiekach wzorów.
Składniki
1 białko jaja
cukier puder (ok. 200 g)
łyżeczka soku z cytryny
Białko z częścią cukru ubić na sztywną masę, po czym dodać pozostałą
część cukru - ilość cukru zależy od tego, czy lukier ma być rzadszy, czy
bardziej gęsty. Gdy masa będzie gotowa, dodajemy sok z cytryny, ew.
ulubiony aromat.
2. Lukier bez białek - lukier jest dobry do polewania wypieków
Składniki
(w zależności od potrzeby, porcje można zwiększać)
cukier puder (ok. 200 g)
2 łyżki ciepłej wody
2 łyżki soku z cytryny
Sok z cytryny połączyć z wodą. Do płynu dodawać stopniowo cukier puder i
dokładnie mieszać. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, należy dodać nieco
więcej cukru. I gotowe. Można ozdabiać wypieki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz