piątek, 23 grudnia 2016

Lukier dwa rodzaje

Lukier to dekoracja, która pasuje do wszystkich wypieków: tortów,ciast typu makowiec, ciasteczek czy pączków.


 Oto dwa pomysły na lukier:

1. Lukier z użyciem białek - lukier nadaje się do nakładania do szprycy i robienia na wypiekach wzorów.
Składniki

1 białko jaja
cukier puder (ok. 200 g)
łyżeczka soku z cytryny

Białko z częścią cukru ubić na sztywną masę, po czym dodać pozostałą część cukru - ilość cukru zależy od tego, czy lukier ma być rzadszy, czy bardziej gęsty. Gdy masa będzie gotowa, dodajemy sok z cytryny, ew. ulubiony aromat.




2. Lukier bez białek - lukier jest dobry do polewania wypieków
Składniki
(w zależności od potrzeby, porcje można zwiększać)

cukier puder (ok. 200 g)
2 łyżki ciepłej wody
2 łyżki soku z cytryny

Sok z cytryny połączyć z wodą. Do płynu dodawać stopniowo cukier puder i dokładnie mieszać. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, należy dodać nieco więcej cukru. I gotowe. Można ozdabiać wypieki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz