wtorek, 20 grudnia 2016

Murzynek


Murzynek z masą krówkową i herbatnikami - ciasto na każdą okazję

SKŁADNIKI: 

CIASTO: 
- 3 szklanki mąki 
- 1 szklanka cukru 
- 3 jajka 
- ¾ szklanki mleka
 - ¾ szklanki oleju 
- 3 łyżki powideł 
- 2 łyżki kakao 
- 1 i ½ łyżeczki sody 
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia. 

MASA: 
- 1 kostka masła  
- 1 puszka masy krówkowej 
- 2 paczki herbatników
 - 1 szklanka herbaty z 3 łyżeczkami cukru.

PRZYGOTOWANIE:
 1. Składniki ciasta przekładamy do miski i miksujemy chwilę, aż się połączą w gładką masę. Przelewamy ciasto na tortownice o średnicy 26cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180°C. Po ostudzeniu, przecinamy ciasto na pół. 2. Masa: margarynę ucieramy z masą krówkową. 3. Przełożenie: połową kremu smarujemy dolną część placka. Herbatniki maczamy w słodkiej herbacie i układamy je na kremie. Na wierzchu smarujemy pozostałą część kremu. Przykrywamy drugim plackiem, polewamy polewą i odstawiamy w chłodne miejsce.
 POLEWA: 3 łyżki wody 2 łyżki cukru 100g margaryny lub masła 4 kopiate łyżki mleka w proszku Wodę zagotować z cukrem, dodać margarynę i rozpuścić. Rondelek zdjąć z ognia i dodać mleko w proszku. Wymieszać bardzo dokładnie tworząc gładką lśniącą masę. Lekko wystudzić i polać ciasto. Ciasto z posta jest dodatkowo dekorowane orzechami na górnej warstwie. orzechy włoskie są także ułożone na biszkoptach i masie krowkowej. jest to kwestia smaku :)

Po więcej przepisów zapraszam na  https://www.facebook.com/sniadanieobiaddeserkolacja/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz