Murzynek z masą krówkową i herbatnikami - ciasto na każdą okazję
SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- ¾ szklanki mleka
- ¾ szklanki oleju
- 3 łyżki powideł
- 2 łyżki kakao
- 1 i ½ łyżeczki sody
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia.
MASA:
- 1 kostka masła
- 1 puszka masy krówkowej
- 2 paczki herbatników
- 1 szklanka herbaty z 3 łyżeczkami cukru.
PRZYGOTOWANIE:
1. Składniki ciasta przekładamy do miski i miksujemy chwilę, aż się połączą w gładką masę. Przelewamy ciasto na tortownice o średnicy 26cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180°C. Po ostudzeniu, przecinamy ciasto na pół. 2. Masa: margarynę ucieramy z masą krówkową. 3. Przełożenie: połową kremu smarujemy dolną część placka. Herbatniki maczamy w słodkiej herbacie i układamy je na kremie. Na wierzchu smarujemy pozostałą część kremu. Przykrywamy drugim plackiem, polewamy polewą i odstawiamy w chłodne miejsce.
POLEWA: 3 łyżki wody 2 łyżki cukru 100g margaryny lub masła 4 kopiate łyżki mleka w proszku Wodę zagotować z cukrem, dodać margarynę i rozpuścić. Rondelek zdjąć z ognia i dodać mleko w proszku. Wymieszać bardzo dokładnie tworząc gładką lśniącą masę. Lekko wystudzić i polać ciasto. Ciasto z posta jest dodatkowo dekorowane orzechami na górnej warstwie. orzechy włoskie są także ułożone na biszkoptach i masie krowkowej. jest to kwestia smaku :)
Po więcej przepisów zapraszam na https://www.facebook.com/sniadanieobiaddeserkolacja/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz